Опубліковано

Нікотинова кислота для волосся

Нікотинова кислота для волосся

Нікотинова кислота, ніацин, вітамін PP – все це синоніми однієї й тієї ж речовини. У трихології про нікотинову кислоту знають досить давно, але популярною серед спеціалістів і звичайних споживачів вона стала лише зараз. І не дарма. Краса і здоров’я волосся сильно залежить від навколишнього середовища, але в умовах сучасного світу складно підтримувати його в ідеальному стані. Посічені кінчики, рясне випадіння, жорсткість і сухість – основні проблеми, з якими стикається кожна дівчина. Актуальною проблема випадіння волосся є і не тільки серед жінок. Тому нікотинова кислота просто необхідна в догляді за волоссям, якщо мова йде про натуральність і доступність.

Як діє нікотинова кислота?

Внаслідок впливу ніацину на шкіру розширюються судини. Це забезпечує сильний приплив крові до волосяних фолікулів. Відповідно, цибулини отримують більше поживних речовин, що робить їх розвиток та ріст більш активним, а волосся росте швидше (як показують дослідження, за місяць довжина збільшується в середньому на 3-4 см). Крім того, нікотинова кислота впливає на вироблення пігменту – меланіну, який забарвлює наше волосся. В результаті використання ніацин попереджує ранню появу сивини й, як показує практика, навіть вже наявне сиве волосся у багатьох користувачів з часом починає набиратись пігментом.

Крім того, покращується робота сальних залоз, які також знаходяться в волосяних фолікулах. Завдяки цьому, відновлюється нормальне саловиділення шкіри голови, зникає лупа і поліпшується загальний стан волосся.

Коли варто застосовувати нікотинову кислоту?

Ніацин, як основна дієва речовина, входить до складу багатьох як лікувальних, так і косметичних засобів проти випадіння волосся. До того, дана речовина успішно застосовується проти алопеції як у чоловіків, так і у жінок. Засоби з нікотиновою кислотою ідеально підходять для боротьби з сезонним випадінням волосся і профілактики подібних проблем.

Проте не рекомендується використовувати нікотинову кислоту в період вагітності чи лактації.

Можливі побічні ефекти

В залежності від індивідуальних особливостей шкіри й організму в цілому, як і будь-який косметичний засіб, нікотинова кислота може спричиняти певні побічні дії. В окремих випадках може бути алергічна реакція на дану речовину, тому перед застосуванням слід зробити тест на алергічну реакцію: на внутрішню сторону ліктя нанести невелику кількість засобу. Якщо через 30 хвилин з’явиться висипання – не рекомендується застосовувати засіб.

Варто зазначити, що почервоніння шкіри після нанесення засобів, які містять нікотинову кислоту, – нормальна реакція. Подібне явище виникає внаслідок підсилення кровообігу на зоні нанесення і проходить, як правило, протягом 1-2 годин. Шкіра досить швидко звикає до ніацину і вже через декілька днів подібна реакція шкіри буде не такою вираженою, або взагалі непомітною.

Нікотинова кислота і Minoxidil

Ніацин і Minoxidil мають дещо схожий механізм дії, а саме – розширюють судини шкіри. Поєднання цих речовин в одному засобі дає більш сильний ефект, у порівнянні з класичними лосьйонами міноксидилу.

Хоча й Minoxidil є найбільш ефективним рішенням проти випадіння волосся, високу ефективність у багатьох випадках проявляють засоби в яких основною діючою речовиною є нікотинова кислота.

Не варто забувати, що вигляд волосся і шкіри відображає стан здоров’я всього організму. Й дуже часто без зміни способу життя, раціону та звичок важко досягти бажаних результатів.