Опубліковано

Який Minoxidil обрати?

Який Minoxidil обрати?

Більшість тих, хто раніше не використовував міноксидил, ставить собі питання: яку концентрацію і форму засобу обрати? У продажу є засоби із вмістом міноксидилу від 2% до 15% у формі лосьйонів, гелів і пінок, і чим більший асортимент, тим важче зробити вибір. Однак спробуємо розібратись з чого почати і як підібрати оптимальний засіб.

Трохи історії

Міноксидил синтезований у кінці 50-х років XX століття у лабораторії компанії «Upjohn» (яка пізніше стала частиною компанії «Pfizer») для лікування виразкової хвороби. Однак дослідження показали, що міноксидил неефективний для лікування виразкової хвороби, проте він є ефективним засобом, що розширює судини. «Upjohn» синтезувала близько 200 варіантів речовини, у тому числі й з формулою, розробленою в 1963 році, яка отримала назву міноксидил. Ця речовина виявилась ефективною для лікування підвищеного артеріального тиску, і в 1979 році Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США схвалило міноксидил саме як препарат для лікування артеріальної гіпертензії у вигляді таблеток під торговою маркою «Лонітен».

При подальшому вивченні міноксидилу проявився несподіваний побічний ефект у вигляді росту волосся.
Дерматологи проводили дослідження з 1% розчином міноксидилу, який змішували зі спиртовмісними рідинами. Вплив міноксидилу на ріст волосся був настільки очевидним, що американські терапевти у 80-х роках XX століття часто виписували своїм пацієнтам «Лонітен» для лікування облисіння, незважаючи на відсутність офіційного схвалення щодо застосування засобу за цим призначенням.

18 серпня 1988 року FDA схвалило міноксидил для застосування від облисіння в чоловіків під торговою маркою «Рогейн» (англ. Rogaine). У 1991 році міноксидил був схвалений для боротьби з облисінням у жінок.
Матеріал взято з Вікіпедії>.

З чого почати?

Найпоширенішими є засоби з концентрацією міноксидилу 5%, адже переважна частина користувачів – саме чоловіки. Також існують засоби із концентрацією 2% міноксидилу, 10% міноксидилу і 15%. Оскільки у жінок облисіння буває рідше і сама проблема, як правило, не настільки виражена як у чоловіків, оптимальною концентрацією для отримання хороших результатів є 2% міноксидилу. У випадках, коли облисіння вже на запущеній стадії й лосьйон 2% не дає бажаного ефекту, доцільним є застосування 5% засобу, однак це максимально допустима концентрація для жінок. Чоловікам варто розпочинати саме з 5% лосьйону.

Для росту бороди чи волосся існує декілька видів 5% міноксидилу – класичний лосьйон і гель. Розпочинати застосування можна з будь-якого із даних засобів, адже концентрація міноксидилу в них саме 5%. Проте у кожного з них є свої особливості:

  • Класичний 5% міноксидил – найпоширеніша і найбільш відома форма лосьйону. Існує багато аналогів (Kirkland, Rogaine і т.д.). З активних компонентів у складі тільки міноксидил. Підходить для більшості користувачів.
  • Гель – формула без пропіленгліколю, тому відсутні такі побічні ефекти, як у класичного 5% лосьйону. Ідеально підходить для тих, у кого чутлива шкіра. Дуже зручний у застосуванні.

Коли переходити на більші концентрації?

Продовжувати курс міноксидилу рекомендовано не менше 6 місяців. За цей час нове і вже наявне волосся встигає достатньо укріпитись і ймовірність синдрому відміни після припинення курсу – мінімальна. Однак, у деяких випадках курс може тривати до року і більше, якщо борода відрощується з нуля, або засіб застосовується при алопеції.

Перехід на 10% чи 15% міноксидилу рекомендований у випадку, якщо після 3 місяців застосування 5% міноксидилу не спостерігається помітних результатів. Хоча, звісно, курс можна розпочинати саме з таких концентрацій, проте є велика ймовірність появи побічних ефектів у вигляді лущення шкіри та неприємних відчуттів (свербіння, сухість).

Слід зазначити, що ріст волосся відбувається нелінійно. Перші 2-3 місяці застосування міноксидилу ефективність може бути особливо помітною, а після 3 місяців може спостерігатись тимчасова пауза. З часом знову активується ріст наявного і нового волосся. Тому варто продовжувати застосування засобу й омріяні результати стануть реальністю.

Який Minoxidil обрати?