Опубліковано

Відміна Міноксидилу

Відміна Міноксидилу

Міноксидил – один з найбільш популярних засобів, що застосовуються для стимуляції росту волосся і бороди. Його ефективність доведена лабораторно і підтверджена практичним застосуванням тисяч і мільйонів людей по всьому світу. Однак багатьох користувачів міноксидилу хвилює наступне питання: чи не буде “відкату” після припинення застосування засобу? Тобто, чи збережеться волосся після скасування міноксидилу. Варто зазначити, чисельні дослідження косметичних засобів із міноксидилом говорять про те, що реакція організму на скасування засобу багато в чому залежить від індивідуальних особливостей організму – способу життя, шкідливих звичок, загального стану здоров’я та наявності генетичних і набутих хвороб. Також дуже важливим фактором є те, наскільки довгий курс застосування міноксидилу.

Відміна засобу та її наслідки

Лабораторні дослідження показують, що міноксидил проявляє високу ефективність проти облисіння як у чоловіків, так і у жінок. Також засіб укріплює волосся і прискорює його ороговіння (перехід від пушкової стадії до зрілої). В більшості випадків ефект від застосування спостерігається вже через місяць, але в окремих ситуаціях дія засобу може бути помітна через 2 місяці й більше, що пов’язано з особливостями організму. І, як правило, така затримка спостерігається у чоловіків старше 25 років. Це пояснюється гормональними особливостями чоловічого організму і вродженою схильністю до втрати волосся за чоловічою ознакою.

В перший місяць застосування може бути інтенсивне випадіння волосся. Дане явище не є відхиленням і не варто панікувати, адже випадає тільки слабке і безнадійне волосся, на місці якого утворюються нові здорові фолікули. Однак така картина може бути й зі здоровим волоссям, якщо міноксидил припинили застосовувати раніше, ніж потрібно (на початковій стадії). В такому випадку варто відновити застосування засобу.

Ймовірність “відкату”

В ході досліджень синдрому відміни спостерігалось наступне:

  • при використанні міноксидилу протягом 6 і більше місяців відміна засобу не супроводжується негативними наслідками й “відкатом” до попереднього стану до застосування;
  • якщо курс застосування становив 4 місяці, є невелика ймовірність часткового синдрому відміни;
  • в ситуаціях, коли застосування міноксидилу тривало всього 2-3 місяці, ймовірність синдрому відміни досить велика.

Крім того, зафіксовано ряд випадків, коли прояв ефекту засобу в перші 1-2 місяці був мінімальним, а потім на певний період процеси росту повністю зупинялися. Однак після цього відзначався стрімкий прогрес. Причини такої дії точно не встановлені, однак це свідчить про те, що навіть при відсутності видимого прогресу на початковому етапі не слід припиняти використання засобу.

Також слід зазначити, що в окремих випадках ефект відміни міноксидилу проявлявся навіть після 6 і більше місяців використання. З цього випливає, що даний засіб відіграє роль своєрідного каталізатора метаболічних процесів у фолікулах. Деякі дослідження говорять, що оптимальна тривалість курсу, після якої “відкат” від міноксидилу має незначну ймовірність, становить від 8 до 12 місяців. А в окремих випадках тривалість застосування засобу може бути ще більше.

Також у багатьох випадках ефект від використання є нелінійним:

  • на початковому етапі волосся росте активно;
  • через 1,5 – 2 місяці процеси призупиняються і можливій частковий ефект відміни;
  • при продовженні курсу через деякий час відбувається стрімке пробудження фолікулів, коли волосся починає рости з високою активністю.

Із вищесказаного варто враховувати, що ефект застосування міноксидилу буде індивідуальним. Тому, варто продовжувати застосування і позитивні результати не змусять себе довго чекати.

Як правильно відмінити Міноксидил?

Припиняти використовувати міноксидил варто лише при досягненні бажаного ефекту. Однак, якщо після декількох місяців застосування засіб не показав своєї ефективності, слід спробувати наступне:

  • почати використання засоби з більшою концентрацією міноксидилу: якщо ти використовував 5% міноксидил, можеш спробувати 10% засіб, або 7% з нікотиновою кислотою та кофеїном, чи 15% міноксидил;
  • застосувати дермароллер і вітаміні з мінералами, а саме біотин, цинк;
  • спробувати міноксидил у формі гелю; хоч і рідко, але іноді відсутність результатів пов’язана з допоміжними складовими лосьйонів, а саме пропіленгліколем, який відсутній в гелевій формі міноксидилу, за рахунок чого міноксидил-гель є гіпоалергенним і не викликає побічних ефектів.

Потрібно також розуміти, що ріст волосся у чоловіків, особливо бороди, багато в чому залежить від рівня гормонів андрогенів в крові. При їх пониженому рівні застосування міноксидилу може довгий час не давати належного ефекту.

Також не забувай, міноксидил після скасування перестає впливати на волосся і фолікули – і чим менше часу пройшло з початку курсу, тим сильнішім буде ефект відміни. Якщо припинити застосування менш ніж через 3 місяці, то з максимальною вірогідністю менш ніж за місяць волосся повернеться до свого початкового стану. Однак після відновлення курсу волосся швидко повернеться в той стан, якого було досягнуто до моменту відміни засобу.

Відрощування гарної густої шевелюри, чи бороди – довгий процес. Не варто розраховувати, що за короткий час ти отримаєш омріяний результат. Особливо, якщо починаєш зовсім з нуля. Налаштуйся на тривале і систематичне застосування і не забувай, цей час все одно пройде: будеш ти використовувати міноксидил, чи ні. А от чи буде результат за цей час – залежить від тебе.