Опубліковано

Що таке Minoxidil?

Що таке міноксидил?

Якщо ти раніше не використовував міноксидил, очевидно, задавав собі питання: що це таке? Чи дійсно він такий ефективний, як всі говорять і чи достатньо безпечний?

Можна без сумніву сказати, що міноксидил – найефективніший засіб для росту волосся і бороди на сьогодні. Не дивлячись на вже солідну історію даного засобу, на сьогодні не існує аналогів у співвідношенні ціни-якості. А всі спроби створити речовину, яка б була ефективнішою, або хоча б такою самою за дією – малоуспішні. Звісно, це не значить, що не існує досить сильних стимуляторів росту, однак такі стимулятори, як правило, значно дорожчі і мають ряд побічних ефектів, оскільки вони, зазвичай, гормональні. А ті засоби, які претендують на ефективність міноксидилу, як показує досвід, не дають таких хороших результатів. Тому, спробуємо розібратись що таке міноксидил, його принцип дії та побічні ефекти.

Історія Міноксидилу

Варто сказати, що міноксидил, як і все геніальне у світі, був відкритий випадково. Точніше, випадково була відкрита його властивість стимулювати ріст волосся. Ще у кінці 50-х років XX століття лабораторія компанії «Upjohn» (яка пізніше стала частиною компанії «Pfizer») створила дану речовину для лікування виразкової хвороби. Як пізніше виявили, для лікування даної хвороби засіб був неефективним, однак досліди показали, що міноксидил є ефективним судинорозширювальним засобом. Пізніше помітили інший побічний ефект у пацієнтів, які приймали міноксидил – активний ріст волосся.

1988 року компанія «Upjohn» вперше випустила міноксидил під торговою маркою «Rogaine» у вигляді 2% розчину для боротьби з чоловічим облисінням. У 1998 році компанія випустила вже 5 % розчин міноксидилу для чоловіків.

Популярність засобу була настільки великою, що інші компанії почали активно виробляти свій міноксидил. Пізніше на ринку з’явився засіб від компанії «Kirkland Signature» на основі все тієї ж діючої речовини.

Зараз засоби на основі міноксидилу виробляються багатьма компаніями по всьому світу і широко застосовуються для росту волосся та бороди.

Молекула міноксидилу

Як діє Minoxidil?

Попри те, що речовину застосовують вже не один десяток років, точний механізм дії міноксидилу наразі невідомий. Вікіпедія описує дію засобу дуже розумними словами, які більшості людей незрозумілі, тому не будемо робити копіпаст. Простими словами можна сказати, що міноксидил шляхом розширення судин стимулює кровообіг у шкірі, тим самим покращує живлення фолікулів. Також речовина діє на калієві та кальцієві канали , збільшуючи кількість кальцію в клітинах.

Що це значить на практиці?:

  • підсилення притоку поживних речовин до волосяних фолікулів, тим самим, стимулювання росту волосся;
  • пробудження волосяних цибулин, які сплять, що призводить до росту нового волосся і збільшення густини;
  • загальне оздоровлення волосяного покрову.

Можливі побічні ефекти

Дуже важливим фактором на користь міноксидилу є те, що це не гормональний засіб. Немає ніякої потенційної ймовірності заподіяти шкоди здоров’ю при правильному застосуванні. І все ж не рекомендується використання міноксидилу жінками в період вагітності та лактації. Не варто забувати і те, що речовина здатна понижувати артеріальний тиск внаслідок судинорозширювальної дії. У людей зі схильністю до низького тиску косметичні засоби на основі міноксидилу можуть викликати головні болі. Проте такі побічні реакції бувають дуже рідко при належному використанні, навіть у гіпотоніків.

Із найбільш поширених побічних ефектів варто відзначити сухість і лущення шкіри. При чому дані явища пов’язані не так із міноксидилом, як із пропіленгліколем, що входить до складу лосьйонів. Для більшості користувачів це не є проблемою, адже подібні незручності спостерігаються, як правило, тільки перші 2-3 тижні. Ми рекомендуємо використовувати зволожувальний крем декілька разів в день, що значно покращить стан шкіри та усуне неприємні відчуття. Також можна почати використовувати міноксидил гель, в якому подібні побічні ефекти відсутні.